Nem összetévesztendő a fügekaktusszal!
Bár alapvetően Dél - Amerikából származik, inkább ázsiai gyümölcsként tartják számon. A kaktuszfélék családjába tartozik, virága krémszínű és éjjel virágzik. Termesztik többek között Kínában, Vietnámban és Izraelben. Enyhén savanykás, engem a kiwire (bár kicsit kevésbé markáns, nem mar a savassága) és kicsit a görögdinnyére emlékeztet. Magas a C- vitamin tartalma, de ásványi anyagokban is gazdag. Nyersen fogyasztható, leginkább apróra vágva salátákban, szeletekben hagyva magában vagy akár koktélok, sütemények díszítéseként. Az érett gyümölcs sötét pink, nehéz, közepesen kemény, sérülésmentes gömbölyded, és pikkelyszerű kinövések borítják melyek zöldes-sárgák (többek közt ezért nevezik sárkánygyümölcsnek). A gyümölcsöt félbe vághatjuk majd kikaparhatjuk a belsejét vagy akár két végét levágva felkarikázhatjuk, így a héja is rajta marad és jóval mutatósabb lesz.
Fagylalt kelyhekbe is tehetjük, apró gombócokat formálva a fehér gyümölcshúsból vagy akár sós salátákba szeletelve, rákkal, avokádóval, vegyes zöldsalátával.
Nálunk én még csak a Józsefvárosi piac 3-as kapujánál levő ázsiai élelmiszer boltban láttam, ami ugyan sokak számára eleve elkönyvelt veszélyes hely, mégis érdemes megnézni egyszer, mert jóval olcsóbb, mint a város többi ázsiai üzlete.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése