2012. június 8., péntek

Pithaya - Sárkánygyümölcs

A sárkánygyümölcs azaz pithaya, eperkaktusz egy gyönyörű, egzotikus gyümölcs. A héja élénk pink ezért leginkább azzal együtt tálalva mutatós, belül fehér és apró fekete magvakkal van tele. A klasszikus  fehér húsu változaton kívül van egy élénk pink belsejű és  sárga héjú is, de ezek jóval ritkábbak. 
Nem összetévesztendő a fügekaktusszal!
Bár alapvetően Dél - Amerikából származik, inkább ázsiai gyümölcsként tartják számon. A kaktuszfélék családjába tartozik, virága krémszínű és éjjel virágzik. Termesztik többek között Kínában, Vietnámban és Izraelben. Enyhén savanykás, engem a kiwire (bár kicsit kevésbé markáns, nem mar a savassága) és kicsit a görögdinnyére emlékeztet. Magas  a C- vitamin tartalma, de ásványi anyagokban is gazdag. Nyersen fogyasztható, leginkább apróra vágva salátákban, szeletekben hagyva magában vagy akár koktélok, sütemények díszítéseként. Az érett gyümölcs sötét pink, nehéz, közepesen kemény, sérülésmentes gömbölyded, és pikkelyszerű kinövések borítják melyek zöldes-sárgák (többek közt ezért nevezik sárkánygyümölcsnek). A gyümölcsöt  félbe vághatjuk majd kikaparhatjuk a belsejét vagy akár két végét levágva felkarikázhatjuk, így a héja is rajta marad és jóval mutatósabb lesz.
Fagylalt kelyhekbe is tehetjük, apró gombócokat formálva a fehér gyümölcshúsból vagy akár sós salátákba  szeletelve, rákkal, avokádóval, vegyes zöldsalátával.
Nálunk én még csak a Józsefvárosi piac 3-as kapujánál levő ázsiai élelmiszer boltban láttam, ami ugyan sokak számára eleve elkönyvelt veszélyes hely, mégis érdemes megnézni egyszer, mert jóval olcsóbb, mint a város többi ázsiai üzlete.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése