- cserepes ment vagy/és citromfű (pár száz FT)
- biocitrom -> ennek nincs annyi mérgező vegyszer a héján, így felhasználhatod és megeheted a héját is
- bodza szörp -> vagy bármilyen más édes szirup amit hígíthatsz (Ennél is figyelj arra, hogy természetes összetevőkből álljon, nehogy tele legyen aromákkal! Bár ez egy kicsit drágább, viszont nem kell belőle sok, mert nem önállóan szörpnek használod, hanem csak ízesítőnek.)
Különböző fűszerek:
- fahéj -> én a rudat szeretem, mert frissen finom lyukú reszelővel reszelve sokkal intenzívebb, mint a por
- gyömbér -> lehetőleg friss (minden italhoz keveset rakj, mert csíp!)
- méz vagy nádcukor -> ezek egészségesebbek, mint a sima kristálycukor
Az igazi ínyenceknek valók a különböző egzotikus, különleges gyümölcslevek:
- ananászlé
- kókusztej (nem a sűrű, főzésre való, mert azt nehezen dolgozza fel nyersen az Európai gyomor)
- mangólé
- gránátalmalé
- stb.
Ezekből is, a szörpökhöz hasonlóan elég kevesebb, csak a különleges íz eléréséhez kellenek. Ezekhez az italokhoz (kivéve a tejesekhez) lehet alkoholt keverni, de miután édesek, könnyen ihatsz belőlük túl sokat, szóval nem árt vigyázni! ;)
A díszítéshez beszerezhetsz szilikon jégkocka formát. Ebből már akár szívecskéset, állatosat vagy még sok minden mást is tudsz venni.
Díszítés:
(A mennyiségeket nem mértékegységekkel adtam meg, hogy ne kelljen méricskélni -> a bögre egy átlag kávés bögre mennyiségű hozzávaló)
Íme néhány turmix és gyümölcs koktél recept a forró napokra:
Banán turmix:
- 1-2 banán (felkarikázva)
- 1 evőkanál méz
- 1 mokkáskanál fahéj
-1 kávésbögrényi tej/rizstej/szójatej
(ha hígabbra szeretnéd akkor másfél)
- 1 csipetnyi gyömbér por / 1 hajszál vékony friss szelet lereszelve
A hozzávalókat botmixerrel vagy turmixgéppel turmixold össze és hűtve fogyaszd eper szemekkel vagy apró csokidarabokkal díszítve.
Limonádé - kicsit másképp:
kb. 1 literhez:
- 1 lime leve
- 1 közepes citrom leve
- 2 evk. méz
- jég
-1 l (szénsavas) víz
- 1 bögrényi ananászlé vagy 1-2 evk. bodza szörp
Díszítéshez:
- néhány szeletke citrom , 10-15 mentalevél, uborka hajszálvékonyra szeletelve
Először a mézet és a citrom levet keverd össze, hogy a méz eloldódjon majd keverd hozzá a bodza szörpöt / ananász levet és utána öntsd fel vízzel, tegyél bele jeget és végül díszítsd citrommal, mentalevelekkel, uborkával. Szokatlanul hangzik, de az uborka hűsítő, semleges íze miatt pedig jól átveszi a citrom savanykás ízét.
Meggyes- epres frissítő:
kb. 1 literhez:
- 2 bögre meggylé
- 1 evk. méz
- 1 bögre eper dzsúz
- 1 evk. narancs szirup/dzsúz
- tetszés szerinti mennyiségű víz
- jég
- 4-5 szem cseresznye és/vagy narancs cikkek
Keverd össze a hozzávalókat, hűtsd le, tegyél bele jeget és cseresznyékkel díszítsd. (Azért nem meggyel, mert ez jóval keményebb és ropogósabb ezért nem plöttyed el.)
A pohár szélét nedvesítsd be, majd (egy lapostányérra kiszórt) kristálycukorba nyomd bele, így ott marad a cukor a pohár szélén. Rakhatsz rá még egy darabka narancsot, mert a színe szépen kiemeli a meggy vörösségét.
Málna / eper turmix:
- 1 dobozka natúr joghurt
- 2-3 marok málna/ eper
- 1 evk. méz
- 1 gombóc vanília fagyi
Turmixold össze a joghurtot a gyümölcsökkel és a mézzel, öntsd ki egy magas, de szélesebb pohárba majd pottyants bele egy gombóc vanília fagyit. Díszítsd egy bevágott eperrel, amit a pohár szélére teszel vagy egy pici tejszínhab rózsával, mondjuk így:
Ha kedvet kaptatok a kísérletezgetéshez vagy van valami tuti receptetek, akkor bátran küldjétek el a ti variációtokat és esetleg egy képet a kész italról! :)
M. M.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése