2012. június 3., vasárnap

KOKTÉLOK - TURMIXOK

A turmixok az igazi nyári italok közé tartoznak. Rengeteg ízben, fajtában készíthetők el. Nagyon könnyen  csinálhatunk finom, krémes, gyümölcsös, zöldséges italokat. A bonyolultabb ízekhez, variációkhoz már kicsit több konyhai tapasztalat kell, mert nem minden gyümölcs, zöldség keverhető, társítható egymással valamint nem mindegy, hogy ha ízesítjük valamivel (fűszer, szirup, alkohol) akkor mivel tesszük azt.



Ha elhatározod, hogy egész nyáron italokat fogsz kotyvasztani a barátaidnak, útravalónak vagy csak úgy magadnak, nem árt néhány dolgot beszerezni: 

  • cserepes ment vagy/és citromfű (pár száz FT) 
  • biocitrom -> ennek nincs annyi mérgező vegyszer a héján, így felhasználhatod és megeheted a héját is
  • bodza szörp -> vagy bármilyen más édes szirup amit hígíthatsz (Ennél is figyelj arra, hogy természetes összetevőkből álljon, nehogy tele legyen aromákkal! Bár ez egy kicsit drágább, viszont nem kell belőle sok, mert nem önállóan szörpnek használod, hanem csak ízesítőnek.)





Különböző fűszerek: 

  • fahéj -> én a rudat szeretem, mert frissen finom lyukú reszelővel reszelve sokkal intenzívebb, mint a por 
  • gyömbér -> lehetőleg friss (minden italhoz keveset rakj, mert  csíp!) 
  • méz vagy nádcukor -> ezek egészségesebbek, mint a sima kristálycukor

Az igazi ínyenceknek valók a különböző egzotikus, különleges gyümölcslevek: 

  • ananászlé 
  • kókusztej (nem a sűrű, főzésre való, mert azt nehezen dolgozza fel nyersen az Európai gyomor) 
  • mangólé
  • gránátalmalé
  • stb.

Ezekből is, a szörpökhöz hasonlóan elég kevesebb, csak a különleges íz eléréséhez kellenek. Ezekhez az italokhoz (kivéve a tejesekhez) lehet alkoholt keverni, de miután édesek, könnyen ihatsz belőlük túl sokat, szóval nem árt vigyázni! ;)


A díszítéshez  beszerezhetsz szilikon jégkocka formát. Ebből már akár szívecskéset, állatosat vagy még sok minden mást is tudsz venni.






Díszítés:


(A mennyiségeket nem mértékegységekkel adtam meg, hogy ne kelljen méricskélni -> a bögre egy átlag kávés bögre mennyiségű hozzávaló)


Íme néhány turmix és gyümölcs koktél recept a forró napokra:


Banán turmix:


- 1-2 banán (felkarikázva)
- 1 evőkanál méz
- 1 mokkáskanál fahéj
-1 kávésbögrényi tej/rizstej/szójatej
(ha hígabbra szeretnéd akkor másfél)
- 1 csipetnyi gyömbér por / 1 hajszál vékony  friss szelet lereszelve

A hozzávalókat botmixerrel vagy turmixgéppel turmixold össze és hűtve fogyaszd eper szemekkel vagy apró csokidarabokkal díszítve.

Limonádé - kicsit másképp:

kb. 1 literhez:
- 1 lime leve
-  1 közepes citrom leve
- 2 evk. méz
- jég 
-1 l (szénsavas) víz
- 1 bögrényi ananászlé vagy 1-2 evk. bodza szörp

Díszítéshez:
- néhány szeletke citrom ,  10-15 mentalevél, uborka hajszálvékonyra szeletelve

Először a mézet és a citrom levet keverd össze, hogy a méz eloldódjon majd keverd hozzá a bodza szörpöt / ananász levet és utána öntsd  fel vízzel, tegyél bele jeget és végül díszítsd citrommal, mentalevelekkel, uborkával. Szokatlanul hangzik, de az uborka hűsítő, semleges íze miatt pedig jól átveszi a citrom savanykás ízét.

Meggyes- epres frissítő:

kb. 1 literhez:
- 2 bögre meggylé
- 1 evk. méz
- 1 bögre eper dzsúz
- 1 evk. narancs szirup/dzsúz
- tetszés szerinti mennyiségű víz
- jég
- 4-5 szem cseresznye és/vagy narancs cikkek

Keverd össze a hozzávalókat, hűtsd le, tegyél bele jeget és cseresznyékkel díszítsd. (Azért nem meggyel, mert ez jóval keményebb és ropogósabb ezért nem plöttyed el.) 
A pohár szélét nedvesítsd be, majd (egy lapostányérra kiszórt) kristálycukorba nyomd bele, így ott marad a cukor a pohár szélén. Rakhatsz rá még egy darabka narancsot, mert a színe szépen kiemeli a  meggy vörösségét.



Málna / eper turmix:

- 1 dobozka natúr joghurt
- 2-3 marok málna/ eper
- 1 evk. méz
- 1 gombóc vanília fagyi

Turmixold össze a joghurtot a gyümölcsökkel és a mézzel, öntsd ki egy magas, de szélesebb pohárba majd pottyants bele egy gombóc vanília fagyit. Díszítsd  egy  bevágott eperrel, amit a pohár szélére teszel vagy egy pici tejszínhab rózsával, mondjuk így:


Ha kedvet kaptatok a kísérletezgetéshez vagy van valami tuti receptetek, akkor bátran küldjétek el a ti variációtokat és esetleg egy képet a kész italról! :)

M. M.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése